Total Pageviews

Tuesday, April 2, 2013

Aku POPULAR!

Assalamualaikum, ni hao! :D

Memandangkan saya baru sahaja berhenti kerja, saya ingin berkongsi sedikit pengalaman saya sepanjang bekerja. Saya bekerja di Popular Bookstore di Megamall Pinang sebagai 'Retail Assistant'. Kerjanya mudah tetapi kadang-kadang renyah, namun saya faham itu perkara biasa. Jika ini yang saya rasakan, bagaimana pula dengan pekerja yang sudah lebih sedekad bekerja di situ. Seperti biasa, apabila kita berada di tempat yang baru, maka suasananya juga baru seiring dengan masa yang pantas berlalu.

Saya mula untuk berkenalan  dengan kawan-kawan yang baru dan hampir kesemuanya lebih berusia daripada saya.Kami selalu saja keluar makan bersama-sama semasa waktu rehat dan berceritera sambil diselit gurauan senda yang membuatkan semua orang tidak kering gusi. Mengenali dan dikenali ialah perkara yang indah.

Saya juga turut mempunyai kawan berbangsa Cina. Saya turut menggunakan peluang bekerja di sini untuk mempelajari bahasa Cina. Walaupun demikian, saya juga pernah dipermainkan dengan satu frasa yang berbahaya. Jika anda berani, cubalah! Kisahnya begini, saya hanya ingin berkenalan dengan seorang budak perempuan Cina ni. Jadi, selepas saya mempelajari beberapa frasa hari itu, saya diajar frasa 'Wo xi huan ni' dan mereka menyuruh saya cuba untuk menggunakannya untuk berkenalan dengan perempuan tu. Kemudian, semasa kami sudah tamat waktu bekerja, saya pun dengan yakinnya memulakan bicara.

Saya : Ni hao, wo xi huan ni! (Hello, I like you!)
Dia   : (Diam semacam ja) Betul ke?
Saya : Ni depa ni ajar saya (saya menunjukkan kedua-dua kawan lelaki Cina tu. Yes, they're laughing at me)

 then, it was the time I realized that I was being fooled by them!

Dia : Hang telah ditipu!
Saya : Kenapa? Apa maksud dia?
Dia : Hang tak perlu tahu.

Oleh itu, berhati-hatilah ketika berbahasa apa sekali pun. Yang penting tahu maknanya terlebih dahulu. Jangan terlebih yakin seperti saya. Kesannya, selepas daripada hari itu, saya berasa sedikit malu, dan sehingga saya berhenti kerja, saya tak berani langsung nak bercakap dengan perempuan itu. Malangnya dia kerana diganggu oleh saya pada hari pertama dia bekerja.

Di sini, saya sertakan lagi frasa-frasa menarik untuk digunakan tetapi ada sesetengah daripadanya perlukan satu nilai murni - keberanian.

Ni zai zuo shen me? (What are you doing?)
Hai mei you. (Belum)
Qu nar li? (Ke manakah?)
Zai nar li? (Di mana)
Wo chuqu yi xia. (Excuse me, I'll go out for a while)
Wo huilai le. (I am back)
Name wo xian zou le. (Well, I have to go now.)
Hao jiu mei jian mian le. (Long time no see)
Qing duo ba zhong. (take care)
Wo men shi lian ren hai shi peng you? (Are we lovers or friends?)
Jia gei wo ba! (Marry me!)

Itulah sedikit daripada apa yang saya tahu.

Popular ni memang tak sah kalau orang tak 'buat ramai' hujung minggu. Tiap-tiap hari saya ditanyakan benda itu dan ini di mana dan sampai ke hari ni saya masih belum memegang segulung PhD dalam bidang 'keberadaan alat-alat tulis, kualiti dan penggunaannya'. Tempat kelemahan saya ialah kaunter pen. Saya sering ditanyakan soalan-soalan 'killer' seperti kualiti, harga dan sebagainya. Bahkan saya ditanya tentang alat 'label' jenama Dymo pada hari akhir saya bekerja dan saya tidak pernah tahu-menahu langsung tentang penggunaannya. Jadi, saya terpaksa mengganggu penyelia saya yang berada di kaunter juruwang dan bertanya tentang alat itu. It ends up when the customer said "Never mind. I'll ask my lecturer later about this." Oh, what a relief!

Saya akui saya tidak suka ditegur namun saya belajar untuk menerima kerana memang silap saya sendiri. Saya ambil perkara ini sebagai positif. Pada mulanya dan sebelumnya lagi, saya sering segan untuk bertemu dengan orang saya kenali semasa saya bekerja. Begitu juga semasa saya berada di luar waktu persekolahan seperti waktu cuti umum dan sebagainya, saya berasa tersipu-sipu malu malah kadang-kadang mengambil keputusan memilih jalan lain daripada mengelakkan saya terserempak dengan mereka. Namun segalanya berubah apabila saya bekerja di sini kerana amatlah mustahil jika saya tidak ditemui 'customer' ditanyakan itu dan ini. Malah perasaan ini bertukar menjadi seronok jika saya bertemu dengan orang yang saya kenali. Saya mula menganggap kehadiran mereka sebagai satu suntikan semangat dan saya tidak segan silu untuk menegur mereka dan beramah mesra. Insya-Allah, menjadi harapan saya untuk mengeratkan silaturahim sesama insan. Janganlah sesekali sombong.

Cukuplah sampai di sini saja coretan saya. Pengalaman itu boleh dikutip di mana-mana - di Kokdiang, di Perai, di KL, di Singapura dan di mana-mana saja.Jumpa lagi!

Experience is the best teacher!


No comments:

Post a Comment